Honungslimpa

|28/10, 2023

Honungslimpa

Honungslimpa

Ingredienser till 2 limpor:

50g Jäst

3 dl Vatten

3 dl Mjölk

2 tsk Salt

3/4 dl honung 

½ dl Olja

Ca 10-12 dl Rågsikt


Gör så här 

Lös upp jästen i den  ljumma vätskan. 

Tillsätt resten av ingredienser och arbeta in lite mjöl i taget så du får en smidig deg och att den släpper från bunkens kanter

Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek 

Ca 1 timme.


Dela degen i två delar och forma  två limpor och lägg på plåt.

Låt jäsa i 30 minuter.

Precis innan gräddningen pensla med honung och lite vatten,  in i mitten av ugnen i 30- 40 minuter i 200C.

Pensla gärna igen med honung och  lite vatten när den tas ut ut ugnen så får den en glansig yta.

Låt svalna.