Honungens väg till dig!

Här kan du läsa lite fakta om  honung från blomma till burk och hur du bör förvara den, mm.


Honung blir det när bina har samlat nektar från blommor som de sedan gör till honung.
Nedan ser ni en liten kort snutt på ett bi som besöker en klöverblomma.
Kan du inte se videon kan du klicka dig till vår youtube kanal och klippet HÄR



Honungsbi , pollen

De samlar också in pollen och det är det som syns på biets bakben som en gul klump.
Det är binas proteinkälla, när de samlar in pollen så pollineras också växterna.


Honungen läggs i de ramar som finns i kupan och när ramen är täckt av det vaxlock som bina gör över varje cell är honungen klar att skördas.

Ram med honung, vaxkaka


När det är täckt är det dags att skörda eller skatta som vi kallar det.

lådorna plockas in och det lock bina har gjort tas bort med en avtäckningsgaffel eller andra verktyg som också finns tillgängliga men vi använder avtäckningsgaffel.

Avtäckning


Efter det är gjort är det dags att slunga.


Nyslungad honung silas


Honungen silas genom en grov sil och en finare sil efter detta silas den ytterligare i en finsil.
Vattenhalten mäts och måste vara under 20%

Om honungen sedan skall vara rörd, så ympas den recept på ymp finns lite varstans och varje biodlare gör på sitt egna sätt men grunden är redan rörd honung + nyslungad honung som sedan får mogna och tillsätts sedan i nyslungad honung och rörs.

Anledningen till att man rör honungen är för att få en finare och slätare konsistens.

De kristaller som finns blir blir mindre och konsistensen blir lite lenare och krämigare.

Fastheten kan variera från hårdare till mjukare beroende på sorts blommor bina har besökt.


Vad är gammeldags  honung?


Gammeldags är något vi själva valt att kalla våran orörda honung. 

En del kallar den Rå/Raw.

Den är alltså inte ympad och rörd, vilket är det  den oftast är när man köper honung.


Vägen till en burk gammeldags honung är kortare än en rörd.
Den slungas, silas och hälls omedelbart upp i burken som nyslungad.


Efter en tid beroende på sort så kiristalliserar den och även här beroende på sort får den en grövre konsistens med större kristaller.

Fastheten kan variera även här från hårdare till mjukare beroende på sorts blommor bina har besökt.



Nyslungad honung på burk


Ovan ser du nyslungad honung, 
den är  flytande och håller sig så under en begränsad tid allt beror på vilka blommor bina har besökt.
Nyslungad honung är en delikatess och kan endast fås under sommarmånaderna här i Sverige.

För att vi ska få 1 kg honung behöver bina besöka mellan 6-8 MILJONER blommor.


Varför är det olika färger på honungen?

Att honungen har olika färger beror på vilka blommor bina har besökt när den samlar in nektar.
Är honungen väldigt ljus nästan vit är det mycket raps.
Med mer maskrosor i får honungen en gulare ton.
Blekare gul honung ,någonstans mittemellan raps och maskrosor finns där mer klöverblom i burken.
En lindhonung blir mörkare.

Nedan kan ni se tre olika färger från olika tidpunkter på året.
Honungen har inte bara olika fäger utan smakar verkligen helt olika allt från mild till blommig.

Konsistensen kan också variera under året från hård/Fast till mjuk.
Visst är det häftigt ändå!?


Honung i olika färger


Rimfrostmönster!


Om honungsburken du fått har som ett vitt spetsmönster så är det så kallad rimfrost.
Det uppstår när det är låg vattenhalt, det är inget fel på den och det är inte mögel eller annat som man kanske kan tro.
Honungen förändras inte i smaken och vill man inte ha den så kan man värma den lätt men tappar då de nyttigaste  i den.
Det är med stolthet när man som biodlare kan ha olika färger, konsistens och smaker som följer årstiden och inte som den processade honungen som alltid har samma färg och smak hela året.


Rimfrostmönster



Socker eller honung som sötningsmedel?


Det är billigare att köpa socker men visste du att
honung är dubbelt så sött som socker  
1 dl socker = 1/2 dl honung.


Det sägs också att det finns forskning som visar att honung är lugnande och kan ge mindre kroppsfett än vid användning av socker.
Det finns även nyttiga naturliga ämnen som antioxidanter, mjölksyrebakterier, vitaminer och mineraler.


Varför ska barn under 12 mån inte äta honung?
Det kan in sällsynta fall finnas sporer av bakterien Clostridium botulinum i honung som är en jordbakterie.
Bakterien kan orsaka en förgiftning som kallas Spädbarnsbotulism.



Hur ska man för vara honung?

Honung håller väldigt länge om man förvarar den rätt, långt efter bäst före datum, den ska förvaras mörkt och svalt, det är väldigt viktigt.

Temperaturen bör inte överstiga 15 grader och ska man långtidsförvara honung som många av våra kunder som köper en större mängd gör bör den gärna hålla kylskåpskallt eller runt 12-14 grader max det är det mest optimala.

Den burk du har framme att äta på kan förvaras i rumsteperatur en kortare period om man önskar en mjukare/bredbar honung. En del vill ha fastare och då är det bättre att ha den i kylskåpet.

Det viktiga när du väl äter ur en burk är att inte få med smulor mm eller att inte heller stoppa tillbaka en sked som du smakat med, då kan honungen börja jäsa.

Vilket kan hända även vid för varm förvaring eller faktiskt helt utan anledning.

Vissa honungssorter har lättare för att jäsa och bli dålig fortare än andra. Det är därför viktigt att man förvarar honungen rätt från början för att minska risken att honungen blir dålig.

Det är inte farligt att äta av en honung som börjat skikta sig, blivit porös. det  räcker det med att man rör om lite och ställer den i kylskåpet. Har den stått i ett för varmt skafferi så kan den har jäst men man behöver inte slänga den för det, det går att baka, laga mat med eller varför inte göra mjöd.


Så summa kardemumma, när du ska långtidsförvara honung så se  ALLTID till att ha  så svalt som möjligt och inte över 14 grader.